‘Krajsler’ – luksuzni auto iz 60-ih godina prošlog stoljeća, je bio poklon tadašnjeg predsjednika SAD-a Džona Kenedija Titu, a tužna sudbina ovog klasika automobilske industrije je da sada propada na njivi u selu Štrpcima kod Prnjavora.

Ova limuzina nastala je u prostorijama General Motorsa  u Detroitu, a ima i specijalni mercedesov motor. Međutim, ona već godinama propada na ledini koja je u vlasništvu Momčila Čavića.

Limuzina je tu ostavljena prije nekoliko godina, a o njoj niko ne brine, jer je vlasnik otišao u inostranstvo.

Prije minulog rata vlasnik je auto nabavio na javnoj prodaji u Generalštabu JNA u Beogradu, zatim ga je prebacio u rodni Drvar. Kada se zaratilo u BiH, vlasnik je nekako uspio da se autom izvuče i stigne u Štrpce nadomak Prnjavora. Tu počinje tužna priča ovog automobila sa dugom istorijom u kojem su se svojevremeno vozili Tito i Kenedi sa svojim suprugama.

Jasno je kako ovo vozilo ima veliku vrijednost, prije svega što ga je upravo Kenedi naručio i poklonio Titu.

U lokalnoj opštinskoj turističkoj organizaciji Štrbac su svjesni kakvu važnost ima ova limuzina, ali da ne mogu ništa učiniti bez saglasnosti vlasnika, koji je u inostranstvu. Ostaje samo nada da će vlasnik spasiti auto od propadanja.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here