Izgrađen je u kraljevičkom brodogradilištu sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a pogon mu je bio dizelskim motorom napravljenim u Uljaniku. Brod je izgubljen je 2010. u Atlantiku.

Više od 4.000 tona težak, dug devedesetak metara, Lyubov Orlova ponosno je nekad plovila smrznutim Arktikom pod sovjetskom zastavom.

– Osnovni projekt za ovu seriju putničko-teretnih brodova za Ruse napravili smo zajedno sa Brodoprojektom, no svu kasniju projektnu dokumentaciju napravili su naši ljudi iz Tehničkog ureda. No, nikako se ne smiju zaobići ni svi ti vrsni radnici i poslovođe koji su radili u brodogradilištu jer je brod toliko kompleksan projekt, a teorija ga sigurno neće sama izgraditi – prisjetio se Božidar Devčić, nekadašnji brodogradilišni stručnjak.

– Sve na tim brodovima bilo je iz domaće proizvodnje. Čelik, brodski motori, namještaj, instalacije … Jedino što su Rusi uslovljavali na ovoj seriji putničko-teretnih brodova bilo je da navigacijski uređaji i kompletna oprema za kuhinju mora biti njihova. Čemu to, i zašto baš navigacija i kuhinja, nikad nismo dobili odgovor – ispričao je Devčić o radu. T

Težak rad njega i drugih jugoslovenskih brodograditelja godinama je uspješno odolijevao svemu što je okrutni Arktik bacio na njega; od oluja do ledenih santi i uspješno je više od tri decenije prevozio turiste po dalekom smrznutom sjeveru Zemlje.

Napušten zbog dugova

Krajem 2010. godine počinje tužna sudbina broda duhova. Tadašnji vlasnik upao je u probleme i brod je zaplijenjen u kanadskoj luci St. John kako bi se povjerioci naplatili. Međutim, dvije godine niko nije htio kupiti brod, pa je stoga prodan u staro željezo.

Firma Neptune International Shipping trebala je prebaciti nesretnu Orlovu do Dominikanske republike kako bi rastavili brod i prodali što se prodati može. Dan nakon što je brod izvučen iz luke, posebno izrađenim tegljačem, puklo je sigurnosno uže. Posada tegljača bezuspješno je pokušavala ponovno uhvatiti napušteni brod, ali visoki talasi i teški udari vjetra su ih u tome spriječili. Uskoro je brod izišao u međunarodne vode i kanadsko ministarstvo prometa reklo je da brod više ne predstavlja opasnost za kanadske kompanije i zbog toga su ga napustili. U narednim godinama, nekoliko puta je viđen kako besciljno pluta Atlantikom.

Brod bi danas mogao biti prepun štakora kanibala koji nemaju drugi izvor hrane već jedu jedni druge. Posljednji put je bio viđen u martu 2013. godine 1.000 kilometara od irske obale, a sada se, izgleda, nasukao na obali Kalifornije! Dužina nasukanog broda ista je kao i Lyubov Orlova pa ekipa dokumentarca Science Channela špekuliše da se radi upravo o njemu.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here