Generacije Jugoslovena su naučile voziti biciklo upravo na nezaboravnom modelu “Pony”. Koliko je i danas popularan, svjedoči i činjenica da cijena originalnog polovnog “Pony-ja” na web portalima za kupoprodaju doseže 400 KM (oko 200 eura).

Ali, na tržištu bi se uskoro ponovo mogao pojaviti novi “Pony” koji se po italijanskoj licenci proizvodio u Sloveniji. Proizvodnja modernizovanih Pony-ja već započela, proizvodi ih preduzeće Gore kolesa, u saradnji s Gorenjem iz Velenja, a prodavat će ih preduzeće BTC.

Od 329 eura

Koncern Gorenje već je 2015. godine otkupio prava na proizvodnju legendarnog bicikla od ljubljanske tvornice “Rog“, koja je završila u stečaju prije nekoliko godina. Za početak, planirana je proizvodnja od četiri hiljade komada, a bicikli se već sada mogu naručiti. Ciljano tržište su Slovenija, Hrvatska i Srbija, no najavljena cijena, za naše prilike i nije baš pristupačna. Kako navode slovenački mediji, osnovni model stajao bi 329 eura, dok bi premium model s dodatnim komponentama mogao stajati i 789 eura.

Električni pogon

Moderniziovani Pony zvat će se “Gor kolesa“, bit će namijenjen svim uzrastima, a kupci će za početak moći birati između tri modela u 28 različitih kombinacija. Komponente za njegovo sastavljanje uvozit će se iz Kine, a u budućnosti postoji mogućnost da će Pony dobiti i električni pogon.

Već više od 65 godina, Rogovi bicikli su perjanice slovenačke  (ali i ex Yu) biciklističke tradicije. Od 1949 je godišnja proizvodnja je iznosila i do 350 000 bicikala na kojima se i dalje vozi po cijelom svijetu.

Poseban model je bio – “Pony”. Biciklo kojim smo učili voziti na dva točka, kao djeca jurili između zgrada, padali i derali koljena, biciklo koji je bilo važan izvozni proizvod nekadašnje Jugoslavije …

Rastavljivo biciklo ljubljanske firme Rog od sedamdesetih je postalo standardno biciklo za adolescente i tinejdžere. Uz kožnu loptu fudbalku, “Pony” je bio centralni konzumentski fetiš za generaciju rođenu od 1960. nadalje. Sastavni dio rituala bilo je ukrašavanje vlastite ponice ljepljivom trakom, resama i mačjim očima ne bi li joj se što više dao individualni izgled. Ponica je uključivala i torbicu sa setom alata, dinamo, svjetlo i zvonce. S tržišta ju je zbrisala moda BMX-a, no i danas se “Pony” masovno prodaje u malim oglasima. Ljubitelji ovog bicikla se “susreću” po raznim internet forumima, diskutuju o modelima, razmjenjuju informacije o rezervnim dijelovima (kojih je sve manje), sjećaju se svojih prvih vožnji. Za one koji ga nisu imali može se reći da ne znaju šta su propustili u svom djetinjstvu.

Možda nam ovaj novi model vrati stare dobre uspomene.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here