Krajem prošle godine u Kelnu je održan Retro Classic sajam klasičnih i oldtimer automobila, a iako je bilo izloženo zaista mnoštvo skupocjenih i rijetkih automobila značajnu pažnju privukli su i jugoslovenski oldtimeri koji su se tu pojavili zahvaljujući entuzijasti iz Sarajeva, tačnije iz Kelna.

Dino Čolić iz Kelna je kolekcionar jugoslovenskih oldtimera. Svaki boravak u Bosni i Hercegovini Čolić iskoristi za nabavku i kupovinu auta iz socijalističkog perioda nekadašnje Jugoslavije, piše abc.ba

Sajam oldtimera i klasičnih automobila u Kelnu na više od 60.000 kvadratnih metara okupio je preko 480 izlagača, entuzijasta, autokuća, kolekcionara kao i uglednih restauratora ali i “sam svoj majstor” restauratora. Moglo se vidjeti zaista svega, od rijetkih predratnih automobila do oldtimer kamiona i motocikala, ali i pravih oldtimer klasika. Ukupno, više od 1.500 automobila.

U tom raskošu automobilske klasike svoje mjesto našlo je nekoliko modela iz Jugoslavije, primarno Zastave 101 ili kod nas popularno nazvanog “stojadina”. Zasluge za ovu izložbu idu na račun Čolića koji sada živi i radi u Kelnu. Svog prvog “stojadina” je kupio prije 15 godina zbog nostalgije, a sada ove automobile kupuje i uvozi, te ih je do sada uvezao više od 50.

Uz Zastavu 101 Čolić u kolekciji ima i Zastave 1300 i Yugo 45, dok su jednako popularne i Lade.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here