“Računajte na nas”

“Imao sam 23 godine kad sam je napisao (‘Računajte na nas’, op.a.) i volio sam Jugoslaviju kroz pobjede u fudbalu i na olimpijadi. Bila je to moja firma, no greška je bila kad sam spomenuo Tita. Napravio sam savršenu parolu, na žalost. Drugi put Tita sam u pjesmi spomenuo namjerno, bio sam u vojsci i želio sam vidjeti Oliveru i malu Jovanu. Zbog toga bih pjesmu posvetio feldmaršalu Göringu, a ne maršalu Titu. Proračunato i ciljano napravio sam ljigu i nije mi žao. Treća pjesma ‘Requiem’ je bila prva u tadašnjoj državi koja je Tita trebala spustiti na ljudsku razinu. Međutim, ono što sam najavljivao stihom: ‘Jednom će se neki lik baciti i na tvoj spomenik…’ prebrzo se dogodilo pa pjesma nije ispala antititoistička nego titoistička. Stoga su je podržavali oni od kojih sam očekivao probleme.”

(Balašević o tri pjesme koje je napisao o Titu – Jutarnji list 5.04.2009.)

Pjesmu “Računajte na nas” je prestao izvoditi već 1982., kako je to objasnio u jednom televizijskom interview-u iz 2010. : “Primijetio sam da od nje prave parolu. Jedno vrijeme je funkcionisala, izazivala je tu emociju koju sam želio podijeliti sa svojom generacijom. Onda sam primijetio da sam u stvari napravio himnu drugima, da sam im napravio pjesmu kakvu oni sami sebi nikada ne bi znali napraviti”.

Zanimljivo je da je u snimanju ove pjesme učestvovao i Bora Đorđević, kasnije žestoki antititoista i nacionalista, koji se priključio “Ranom mrazu” neposredno prije snimanja pjesme “Računajte na nas”.

“Triput sam video Tita”

Jednom se otac moj sa posla kući vratio pre,
Odenuo mi praznično sve i poveo me na trg.
Bio sam klinac još i bilo mi je tek oko pet
Al’ dobro pamtim nasmejan svet i svečan i sretan grad.

Singlica “Triput sam video Tita”, izašla 1981., godinu dana nakon Titove smrti, vjerovatno je i najpoznatija pjesma o Titu koja je napisana poslije njegove smrti. Bez obzira šta neko mislio o toj pjesmi, u njoj je vjerno prenesena tuga koja je zavladala u Jugoslaviji nakon Titove smrti, i bila je još jedna cigla sazidana u svrhu jačanja kulta ličnosti druga Tita.

“Requiem”

Balašević 1988. objavljuje album “Panta Rei …”, koji počinje pjesmom “Soliter”, duhovitim prikazom tadašnjih prilika u Jugoslaviji, a završava pjesmom “Requiem”, još jednom Đoletovom pjesmom o Titu. Ustvari to je pjesma o postepenom mijenjanju odnosa prema Titu unutar same SFRJ. Slobodan Milošević je već postao Predsjednik Predsjedništva Saveza Komunista Srbije. “Antibirokratska revolucija” se valjala po ulicama…

U pjesmi dominira slutnja o mogućoj propasti jugoslovenske ideje, kao i raspadu Jugoslavije.

Kad god prođem ulicom sa tvojim imenom
Pomislim na onu pesmu…
Već je godinama ne pevam,
Stari refren nikom ne treba.

A ljudi pesme kratko pamte, Komandante…

Ostaće u knjigama i priča o nama:
Balkan krajem jednog veka.
Svako pleme crta granicu.
Svi bi hteli svoju stranicu…

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here