Željko Samardžić pričao je o mirisu praznika iz djetinjstva koje je proveo u Mostaru, zašto mu kako stari zdravlje znači sve više i otkriva kada će objaviti pjesmu o momentu kada je napustio svoje ognjište zbog rata, a na lije stihove će zaplakati mnogi.

– Možda sam malo usporio jer sam shvatio da više nemam 30 ili 40 i neku godinu. Nekada sam bio i vozač i pevač, multipraktik jednom rečju, a sada više vodim računa o tome da posle napornih gostovanja priuštim sebi i malo odmora. Zabrinuo bih se kada me u ovim mojim godinama ništa ne bi bolelo. Mogu reći da sam još dobro prošao. Male probleme sa štitnom žlezdom rešavam svakodnevnim konzumiranjem jedne tablete od 120 mg i to je zasad sve kako treba.

Iz sigurnog života u Mostaru , Željko je svojevremeno otišao u izbeglištvo, izgubio je sve što je imao. Kako danas gleda na sve to, kaže:

– To je daleko iza mene, pa i ta bol. Braja mi je poklonio pesmu koju nisam snimio, ali je ponekad zasviram sa sebe i podseti me na to ružno vreme, a stihovi glase „’92, vozovi kasne, ljudi kao laste odlaze, da se ne vrate…”. Moja sudbina je samo jedna u moru nesreća koje je doneo rat devedesetih. Ja sam neko kome se sreća osmehnula ili sam je zasluženo ugrabio i zahvalan sam na tome.

Možda vas zanima:

Njena tragična smrt i dalje je misterija: Prošla je 41 godina od smrti Silvane Armenulić, a jedan detalj i danas izaziva jezu

 

Jedna od najvećih jugoslovenskih zvijezda pjevačica Silvana Armenulić preminula je saobraćajnoj nesreći.

Rođena je kao Zilha Bajraktarević 18.maja 1939 godine u Doboju, Sa 16 godina počela je pjevati po kafanama, a njen lk i djelo obilježili su muzičku eru.

Silvana je jedna od najpopularnijih pjevačica sa ovim prostorima, jedan od najvećih hitova koji ju je vinuo u zvijezde bila je pjesma Tome Zdravkovića, koju je otpjevala u TV seriji „Ljubav na seoski način“

Pjevačica je preminula 10. oktobra. 1976 godine u saobraćajnoj nesreću u 37 godini, zajedno sa njom u smrt su otišli Rade Jašarević i sestra Mirjana Bajraktarević.

Njena tragična smrt izazvala je veliku pažnju javnosti, naročito zbog brojnih misterioznih okolnosti koje su je pratile.

Prema rekonstrukciji nezgode, na ravnom putu automobil marke ford granada kretao se brznom od 150 km na sat, onda je iznanda počeo prelaziti u lijevu stranu i uslijedio je sudar.

U kanalu pored puta nađena je polomljena violina, a jedna od misterija koju je za sobom ostavila Silvanina smrt bila je ta da su u vrijeme kad je već uveliko trebalo da budu u Beogradu, bili tek na pola puta.

– Uvek mi je teško kada moram da pričam o njenoj pogibiji. Prihvatio sam ono što je pisalo u policijskom izveštaju, a posle su mi rekli da je možda i ona bila za volanom. Sve te priče koje se vezuju za njenu smrt smatram kafanskim. Na svaku godišnjicu Silvanine smrti idem na njen grob, a nekad odem i bez nekog formalnog povoda. I naša ćerka Gordana uvek sama posećuje majčin grob, ne voli da ide kada je gužva. Nerado o tome govori, što je razumljivo, jer je imala samo 12 godina kada je Silvana poginula. Postavio sam na grobu dva bela goluba od mermera. Pamtim je kao osobu koja je bezgranično bila hrabra. Ničega se nije bojala. Volela je brz život i uzbuđivale su je opasnosti. Jednom je u Nemačkoj zalupila vrata stana, a ključ je ostao s unutrašnje strane. Izašla je na sims širok oko 40 centimetara po kome je, na visini od dvadeset metara, obišla kuću i kroz prozor na kupatilu ušla u stan. A kao supruga i drug bila je nežna, pažljiva i blagodarna – rekao je svojevremeno Silvanin suprug Radmilo Armenulić.

Silvanina i Mirjanina sestra Dina dobro se sećala poslednjeg pozdrava sa sestrama.
– Dan je počeo uobičajeno, a Silvana i Mirjana počele su da se spremaju za put. Trebalo je da i ja pođem s njima, ali ostala sam kod kuće da bih pogledala film. Kad su krenule, Mirjana se vratila na vrh stepeništa i poljubila me – ispričala je Dina nakon nesreće i otkrila još jedan potresan detalj:

– Nikad nisam čitala izveštaj sa obdukcije. Čitala su ga moja braća koja su mi rekla da ja to ne uradim. Mirjana je bila u šestom mesecu trudnoće kad je poginula.

I 4 decenije nakon tragičnog odlaska pjevačica koja je glasom, ljepotom i šarmom pomjerila muzičke granice živi kroz svoje pjesme koje publika sluša sa istim žarom i emocijom.

Posted by Goga Armenulić on Sonntag, 10. August 2014

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here