Mihajlo Bata Paskaljević poslije kraće bolesti preminuo je u zemunskoj bolnici prije 14 godina ne dočekavši premijeru posljednjeg filma “Pljačka Trećeg rajha” Zdravka Šotre.

Igrao je više od 200 televizijskih i bioskopskih filmova i serije, nagrade su ga zaobilazile kao i glavne uloge kojih je imao manje nego prstiju na jednoj šaci. Nije mu to smetalo da osvoji publiku da od epizoda projektuje remek-djela.

Osim kod publike, bio je omiljen i među kolegama. Kozer, duhovit i otvoren lako je postao imiljeno TV lice 60-ih i 70-ih među Jugoslovenima.

Kolege su ga zadirkivale često da je najveća tvrdica među glumcima. Po pozorišnim klubovima se moglo čuti da je Bati lakše izvditi zub nego dinar iz novčanika.

Sanjao je da će postati glumac ali je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu da bi za vrijeme rata upisao na Muzičku akademiju, Odsjek za glumu koji je ratom okupljao zahvaćenu generaciju i imao izvanredne profesore.

Zanimljiv detalj iz njegove mladosti jeste po sopstvenom priznanju jako mu je smetalo zadirkivanje u školi zbog njegove nacionalnosti.

Tada je rješio da svoje prezime Paskalj “produži” onim našim “vić” i tako se obračuna sa svojom frustracijom.

Sa radom je počeo u KUD-u potom u Akademskom pozorištu, poslije Narodnom pozorištu pa Beogradskom. u pozorištu na Terazijama stekao je penziju.

Počeo sa radom u KUD-u “Ivo Lola Ribar”, potom u Akademskom pozorištu, kasnije Narodnom pozorištu, pa Beogradskom
Govorio je da postoje tri stvari koje nikad neće odbiti: ulogu, čast u kafani i žene. Ženio se pet puta, mada ima onih koji tvrde da je zapravo šest ili čak sedam puta stao pred matičara.

Posted by Zoja Paskaljevic on Sonntag, 25. Mai 2014

Posljdnju suprugu Faniku upoznao je u kafani. Upoznali smo se slučajno.

“Posle sahrane svratio sam na piće u kafanu Kosovski božur. Tu sam odmah primetio plavokosu konobaricu Faniku. Pitao sam je da se vidimo te večeri. Otišao sam tek pošto je pristala. Na sastanak sam došao ranije skoro pun sat kako ne bi imala vremena da pobegne”, ispričao je Bata.

U trećem braku sa Brazilkom Renildom dobio je sina Zoju koji živi u Njemačkoj.

Da je ziv danas bi na srpski glumac Mihajlo Bata Paskaljevic napunio 95 godina.Mihajlo Bata Paskaljevic(Pozarevac,14.01.1923-Beograd,26.01.2004.)Vecna mu slava i mnogo mu hvala.

Posted by Srpski glumci i glumice on Sonntag, 14. Januar 2018

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here