Postigla je svjetsku popularnost, imala je novaca do krova – no nije imala ljubavi i sreće

Bilo je tuge i očaja u očima zvijezde ABBA-e Anne dok je hodala niz predvorje londonskog hotela. Bilo je to za vrijeme posjete slavne grupe Velikoj Britaniji u sklopu njihove unosne turneje, a ta je 29-godišnja plavuša bila, kako je priznala, usamljena. Nekoliko vrata niže, dijeleći sobu sa svojom novom ljubavi, bio je njen bivši suprug  Björn Ulvaeus, (34), piše express.hr

On nije bio jadan i nije potiskivao suze. Bio je više nego zadovoljan govoreći o ženi koja je zauzela Annino mjesto, 30-godišnjoj razvedenoj ženi imena Lena Källersjö.

– Presretni smo jedno s drugim – rekao je sa smiješkom, dodajući da mu je Lena donijela mir i zadovoljstvo u život.

Na pitanje o Anni, promijenio je izraz lica u leden te potom rekao “Iselila se prošlog Božića, 1978. Sada smo prijatelji. Sad kada je vidim teško mi je zamisliti da smo ikad bili u intimnom odnosu. Mislim da ona uživa u samačkom životu. Bili smo potpuno nekompatibilni. A Lena – nas dvoje posve odgovaramo jedno drugom.”

Anna je u predvorju hotela nosila tamne sunčane naočale, da bi prikrila crvenilo oko očiju koje su primijetili drugi gosti hotela za vrijeme doručka.

Ona je plakala, a on ljubio njenu prijateljicu

Iako je nastup na Wembley stadionu bio rasprodan, za Annin nastup su kritičari pisali da je bio beživotan. Kasnije je ona sama rekla da u njoj nije bilo života.

– Moje srce nije bilo u nastupu, možda je činjenica da sam puno toga pretrpjela emocionalno ima veze s tim. Vidim Bjorna tamo i prisjećam se brojnih stvari i teško mi je. Pokušavam biti profesionalna i plesati i pjevati, no radost je nestala – rekla je.

Tada je i priznala kako sav taj uspjeh ABBA-e, koji svakako cijeni, njoj nije donio sreću te da su joj sve nade za budućnost vezane uz sina Christina (22 mjeseca) i kćer Lindu (6 godina).

Što je najgore u cijeloj priči, Lena, koja joj je “preotela supruga”, bila joj je nekad bliska prijateljica. Iako su još neko vrijeme pred kamerama glumili sretno razveden par i prijatelje, idila ABBA-e nije dugo potrajala, a Anna je završila na liječenju i antidepresivima, nakon čega se posve povukla iz javnosti do te mjere da niko nije znao gdje je godinama.

Rođena za pjevačicu

Anna, pravim imenom Agnetha Fältskog počinje pjevati u ranoj mladosti. Pohađa časove klavira, samostalno komponuje pjesme te svira u jednoj lokalnoj crkvi.

S 13 godina i dvije prijateljice osniva grupu The Cambers. Nakon napuštanja grupe Agnetha počinje biti back vokal u dance grupi Berta Engharta. Istovremeno, s 15 godina radi kao telefonistkinja u jednoj automobilskoj kompaniji.

Kako je grupa postajala sve popularnija, trebala se odlučiti između posla i karijere. Izabirala je karijeru priznavši: “Željela sam biti slavna i na televiziji.”

Agnetha izdaje svoj prvi album imena “Agnetha Fältskog” 1968. godine. Sve pjesme na albumu muzički i tekstovno potpisuje sama. Najveći hitovi na albumu bile su pjesme “Jag var så kär” i “Utan Dej” (šved.”Bila sam tako zaljubljena” i “Bez tebe”).

Na snimanju jedne muzičke emisije u TV studiju u Göteborgu upoznaje Björna Ulvaeusa. Dvije godine kasnije njih dvoje se vjenčavaju, te počinju i muzičku saradnju. Brak je potrajao 9 godina i dobili su dvoje djece, no Agnetha i Björn se razvode tokom najplodnijeg razdoblja ABBA-e koji obilježava pjesma “The Winner Takes It All”.

Ostavio ju je s pjesmom

Pjesmu je napisao Björn, a ona govori o ljubavnom razlazu gdje jedna strana očajnički želi zadržati vezu, ali je druga odlučila krenuti dalje. Time je Anni nanio dvostruki udarac – ne samo da joj je pjesmom dao do znanja što osjeća, već je to bilo priznanje i svima drugima.

Godine 1983. nakon raspada grupe, Agnetha se posvećuje solo karijeri. Objavljuje album “Can’t Shake Loose”. Godinama kasnije nastavlja snimati albume, ali nijedan nije donio uspjeh poput onih ABBA-inih. Jedno dugo razdoblje je, poput svoje sunarodnjakinje Grete Garbo, provela u odsutnosti iz javnog života, čak 15 godina – od 1988. do 2003.

Ni kasnije nije krenulo puno bolje

Iako je pokušavala prikupiti snage i s djecom nastaviti dalje te se posvetila astrologiji, jahanju konja i jogi na svom izoliranom imanju u Ekeröu, Anna nije imala puno sreće. Ipak, 1990. udala se za švedskog hirurga Tomasa Sonnenfelda, no ni taj brak nije dugo potrajao te su se razveli tri godine kasnije.

Slijedeće je godine, 1994., njena majka počinila samoubistvo tako da je skočila sa svog balkona, a Annina se depresija pogoršala slijedeće godine, kad je umro njen otac.

Činilo se da stvari napokon idu na bolje kad 1997. započinje vezu s Gertom van der Graafom, koji je navodno bio opsjednut s njom još od djetinjstva.

Meta bolesnika

Nakon što je Anne odlučila okončati njihovu vezu dvije godine kasnije, uočivši da njegovo ljubomorno i opsesivno ponašanje ne prolazi, on je nije htio pustiti. Slijedio ju je svugdje i nije joj dao disati, pa je bila prisiljena obratiti se policiji i sudu.

Oni su mu na kraju izdali zabranu približavanja te je deportovan u Holandiju 2000. godine.

No, on se nije dao previše omesti te je ponovno upao na njen posjed i približio se njenoj kući 2003., kad je ponovno uhapšen te mu je zabranjen ulazak u Švedsku. No, 2005. je zabrana istekla, a on ju je ponovno počeo maltretirati.

Agnetha se tada vratila u studio te snimala album “My Colouring Book” koji je izdan 2004. godine no stalna su ugnjetavanja “stalkera” doslovce uništila objavljivanje njezinog solo albuma jer je svojim prijetnjama prouzrokovao otkazivanje svih intervjua.

S Bjornom ne razgovara

Krajem 2010. pojavila se u javnosti ruku pod ruku s Bjornom na premijeri mjuzikla “Mamma Mia!” u Kopenhagenu te dala tračak nade ABBA-fanovima izjavom da je moguće ponovno okupljanje legendarne četvorke, no grupa se ipak nije ponovno okupila.

Danas kaže da je zadovoljna, a dodaje da Björna, koji se preselio u London, rijetko viđa, samo za rođendane njihove djece, ali nemaju prisan odnos. On je u braku s Lenom dobio još dvoje djece – djevojčice Emmu i Annu. On je 2008. priznao kako pati od demencije – ima trajne gubitke pamćenja zbog kojih se ne može sjetiti brojnih uspomena iz svog života, pa tako ni najuspješnijih trenutaka iz ABBA-ine karijere.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here