Britanska kraljica Elizabeta II. upozorila je na detalje vezane za krunu.

Britanska kraljica Elizabeta II. upozorila je one koji bi mogli nositi krunu na glavi da u tim prigodama ne spuštaju pogled jer bi mogli ozlijediti vrat, prenosi dnevnik.hr.

Kraljica je u rijetkom intervjuu za BBC u povodu dokumentarnog filma o njezinoj krunidbi 1953. kazala da je britanska imperijalna državna kruna “nezgrapna”.

Kruna teška 1,3 kilograma izrađena je za krunidbu njezina oca, Georgea VI., a kraljica ju je nosila na svojoj krundibi i nosi je na otvorenju godišnjeg zasjedanja parlamenta.

“Srećom, moj otac i ja imamo glave istog oblika”, kazala je kraljica u dokumentarnom filmu “Krunidba”.

“Ali kad ju jednom namjestite, ona stoji. Samo ne možete gledati dolje da pročitate govor, nego papir morate podignuti u visinu očiju”, objasnila je.

“Jer kad bi pogledali dolje, slomili bi vrat i kruna bi ispala”, rekla je Elizabeta smiješeći se. “Dakle, krune imaju nekih nedostataka, ali su inače vrlo važne”.

U britanskoj državnoj kruni nalazi se oko 3000 dijamanata, safira, smaragda, bisera. Kraljica posebno voli dragulj crnog princa koji je navodno nosio Henrik V. u bitci kod Agincurta 1415.

Također je rekla da je zlatna ceromonijalna kočija kojom se vozila na krundibu bila “strašna”.

“Nije uopće namijenjena putovanju. To su zapravo samo opruge na koži”.

Možda vas zanima:

BORBA SUPRUGE I LJUBAVNICE: Ovo je princeza Diana rekla Camilli kada ju je prvi put vidjela

Kada su se princ Čarls i Dajana Spenser vjenčali davne 1981. nitko nije mogao ni naslutiti da će njihov brak biti nesretan.

Naizgled savršen brak imao je mnogo pronlema, ali jedna od glavnih prepreka njihovoj sreći bila je Čarlsova ljubav iz mladosti Kamila.

U princezinoj biografiji, Andrju Morton preneo je “jedan od najhrabrijih trenutaka u njenom životu”, Dajnin prvi razgovor s Kamilom.

– Znam šta se događa između tebe i Čarlsa, želim da ste svjesni toga. Žao mi je što vam stojim na putu, ovo mora biti pravi pakao za vas oboje, ali nemojte praviti budalu od mene – rekla joj je Dajna tom prilikom.

– Imaš sve što si ikad željela. Svi muškarci na svijetu su zaljubljeni u tebe, imaš dvoje divne djece, šta još hoćeš? – pitala ju je Kamila.

– Mog muža – odgovorila je Diana.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here