Rodila se 10. juna 1897. godine u Sankt Peterburgu.

Bila je svijetle puti, plavo-sivih očiju i lijepe kestenjaste kose. U palati se govorilo kako je najljepša od četiri sestre i najsličnija majci Aleksandri, sa kojom je bila vrlo bliska. Štaviše, pričalo se kako je ona i najdraža caričina kćerka, piše leutar.net

Ona je kćerka posljednjeg ruskog cara, Nikolaja II Romanova. Krasne ljepote, Tatjana Romanov, ime je dobila prema Puškinovoj heroini romana “Evgenije Onjegin”, jer je ruski car želio da ima kćerke Olgu i Tatjanu, prema slavnoj pjesmi. U porodici od milošte Tatjanu su zvali Tanja, Tatjanočka i Tanuška.

Od malena imala je veoma blizak odnos i sa svojom 18 mjeseci starijom sestrom Olgom. Sa njom je dijelila sobu, sve svoje tajne i želje. Bile su toliko nerazdvojne da su dobile zajednički nadimak Veliki par.

Ali, iako su obje bile princeze, odgajane su kao i njihove mlađe sestre Marija i Anastasija, sa određenom dozom strogoće. Spavale su na pomoćnim ležajevima i to bez jastuka, kupale su se svakog jutra u hladnoj vodi, a od njih se očekivalo da u slobodno vrijeme pletu predmete koji su potom davani u humanitarne svrhe.

Sestre Romanov nisu imale nikakvih dodira sa spoljašnjim svijetom sve do Prvog svjetskog rata.

Tada su Olga, Tatjana i mama Aleksandra završile bolnički kurs i brinule kao medicinske sestre Crvenog krsta za ranjenike. Ovo je naročito odgovaralo lijepoj Tatjani, koja je od malena bila praktična i imala prirodni talenat za vodstvo. Bila je rođena da rukovodi, pa su joj sestre nadjenule i nadimak “Guvernanta”.

Bila je duboko religiozna i neprestano je, poput svoje majke, čitala Bibliju. Skupa sa sestrom Olgom imala je čak i svoj puk u kome je bila počasni pukovnik; voljela je da ide u inspekciju vojnika i imala je i simpatiju među njima, kao i među ranjenicima.

Ruski car Nikola II Romanov bilo je netipično liberalan za vladara onog vremena. Pokazao je to u nekoliko navrata, a pogotovo u trenutku kada je srpski kralj Petar I Karađorđević zatražio ruku njegove Tatjane za svog sina i prestolonasljednika Aleksandra I.

“Moje kćerke će same odabrati za koga će se udati”, odgovorio mu je pismenim putem, iako su dogovoreni brakovi bili normalna pojava onog vremena. Ali, primjetio je da Aleksandar ne može da odvoji pogled sa njegove kćerke kada su došli u posjetu.

Bračni pregovori su prekinuti zbog izbijanja Prvog svjetskog rata, ali par je navodno razmjenjivao pisma sve do tragičnog završetka porodice Romanov.

Tatjana se jedno vrijeme viđala i dopisivala sa rođakom Dmitrijem Jakovljevićem Malamom, koji je bio pripadnik carske vojske.

Po izbijanju ruske revolucije 1917. godine, cijela carska porodica uhapšena je i odvedena u Ekaterinburg. Iako su bili pod cjelodnevnim nadzorom, nisu oskudjevali ni u čemu. Ruski je car bio oslobođen svih dužnosti i obavljao je sitnice kao svaki drugi muškarac – cijepao je drva za ogrjev, šetao imanjem i družio se sa svojom porodicom.

Postoje priče kako su se sestre Romanov zbližile sa tamničarima, i sa njima razgovarale tokom popodnevnog čaja kao sa poznanicima.

Naredne, 1918. godine, čitava porodica bačena je u zatvor. Dana 16. jula te godine, car, carica Aleksandra i njihovo petoro djece izvučeni su iz svojih kreveta i odvedeni u podrum Ipatjev kuće u kojoj su se nalazili.

Na tom mjestu su bezdušno pogubljeni, zajedno sa poslugom i porodičnim ljekarom.

Na stotine teorija navodi da su boljševički odred smrti izbjegli ili Anastasija ili sin Aleksej.

Vijest o pogubljenju stigla je i do Aleksandra I koji se u suzama oprostio od nesuđene jugoslovenske kraljice.

Njihovi ostaci ekshumirani su početkom devedesetih godina prošlog vijeka i sahranjeni u carskoj grobnici u Sankt Peterburgu, a cijela porodica proglašena je svetom 2000. godine od strane Ruske pravoslavne crkve.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here