Kada uporedite ideal ljepote nekada i sada vidjet ćete koliko se vremena mijenjaju

Ove ljepotice nisu ni nalik današnjim plastičnim “lutkama” s kojima nas bombarduju i koje nam se smiješe sa naslovnica i TV ekrana svojim silikonskim usnama i grudima. Sjetimo se za trenutak njihove klasične ljepote i istinske ženstvenosti.

1. Brigitte Bardot

Bardot se u mladosti školovala za balerinu, a 1952. godine počela glumačku karijeru. Godine 1956. je postala svjetski poznata kontroverznim filmom “I Bog stvori ženu”, koji je uveo nove standarde u prikazu ženske seksualnosti na velikom ekranu. Bardot je glumila u ukupno 48 filmova, nastupala u nizu predstava te snimila 80 pjesama. Prije svog 40. rođendana se povukla iz industrije zabave te se u potpunosti posvetila aktivizmu, odnosno borbi za prava životinja.

2. Claudia Cardinale

Pobjeđuje na takmičenju u ljepoti 1957., gdje je prva nagrada bila putovanje na filmski festival u Veneciji. Kasnije uzima časove glume u Rimu a prve manje uloge dobija već 1958. godine. Postaje zvijezda u Italiji ali i van nje početkom 1960-ih prvenstveno zahvaljujući ulogama u filmovima “8½” (1963.) i “Bilo jednom na Divljem zapadu” (1968).

3. Marilyn Monroe

Postala je jedna od najvećih filmskih zvijezda pedesetih i ranih šezdesetih godina te kulturna i modna ikona. Njezina smrt bila je predmet raznih špekulacija i teorija zavjere.

4. Joan Collins

Pohađala je Kraljevsku akademiju za dramske umjetnosti, a na filmu je debitovala sa 18 godina. Njen pravi procvat dolazi kada joj producent Aaron Spelling nudi ulogu Alexis Carrington u tv-sapunici Dinastija (1981.-1989.). Po tome je gledaoci najviše i pamte. Gostovala je i u nizu raznih humorističkih serija. Jednom je izjavila da nikada nije spavala s muškarcem starijim od 42 godine.

5. Audrey Hepburn

Hepburn je bila poznata kao skromna, draga i šarmantna osoba, kojoj su uvijek drugi bili na prvom mjestu. To je posebno pokazala kad se već bližio kraj njezinog života svojim radom za UNICEF kao ambasadorka dobre volje. Za svoju je glumu 1953. godine osvojila Oscara za najbolju glumicu.

6. Grace Kelly

Američka glumica i monegaška princeza je 1954. dobila i Oscara za glavnu žensku ulogu u filmu “Provincijalka”. Godine 1956. se udala za monegaškog kneza Rainiera III. Poginula je vozeći se prema Monte Carlu, 14. septembra 1982. kada izgubila je kontrolu nad automobilom u jednoj krivini sletivši sa ceste.

7. Vivien Leigh

Tokom tridesetogodišnje karijere, nastupala je u ulogama heroina u različitim filmskim i pozorišnim ostvarenjima. Osvojila je dva Oscara za uloge pripadnica višeg sloja s Juga Amerike, Scarlett O’Hara u “Prohujalo sa vihorom” (1939.) i Blanche DuBois u “Tramvaj zvan čežnja” (1951.).  Umrla je 8. jula 1967. od tuberkoloze.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here