Da li ste ikad bili u nekoj stranoj zemlji i osjećali se kao kod kuće?

Mapa Evrope (i bliže okoline) urađena na osnovu sličnosti DNK među stanovnicima pokazuje ko su nam zaista “braća”, a s kim nismo baš “blizak rod”.

Mapa koju vidite pokazuje kako bi to granice izgledale da su iscrtane na osnovu DNK, odnosno dominatne Y-DNK haplogrupe (umjesto po nacionalnom ključu).

Zanimljivo, iz ovoga je jasno (čudna li čuda) da Slovenci, definitivno, ne pripadaju Balkanu, nego su, sa Poljacima, Česima, Slovacima i drugima pripadnici “ruske” haplogrupe. Albanci i Bugari su braća sa sjevernom Afrikom, Jermeni su predstavnici zapadne Evrope na krajnjem istoku kontinenta, Gruzija je svijet za sebe …

Turci i Grci – genetski su (sa Azerbejdžanom i Izraelom) najbliži po haplogrupama, Letonci su “braća” Rusa, a Finci, Litvanci i Estonci su rod rođeni.

Evo i nekih osnovnih informacija o svakoj haplogrupi:

Haplogrupa R1b: Ovo je dominantna linija u zapadnoj Evropi, kao i u nekim dijelovima Rusije (Baškiri) i centralne Afrike (Čad i Kamerun). Prisutna je i u manjoj količini u istočnoj Evropi, centralnoj Aziji i dijelovima sjeverne Afrike i centralne Azije.

Haplogrupa R1a: Obuhvata veliki region Evroazije, pruža se od Skandinavije, preko centralne Evrope, istočnog Sibira do južne Azije.

 

Haplogrupa N: Obuvata sjever Evroazije, ali i druge dijelove, (jugoistočna Azija, Pacifička ostrva, jugozapadna Azija i južna Evropa).

Haplogrupa I1: Najviše je rasprostranjena u Švedskoj i Finskoj. Veoma je zastupljena u Danskoj i Norveškoj.

Haplogrupa I2: “Naša” haplogrupa – najrasprostranjenija je u Dinaridima, centralnom i zapadnom Balkanu. U okviru ove grupe su najviši muškarci na svijetu prosječne visine 185 cm. Kao što vidimo, “prava braća” su Hrvati, Srbijanci, Bosanci i Hercegovci, Crnogorci, Makedonci i Rumuni.

Haplogrupa J1: Obuhvata Bliski Istok, dijelove Kavkaza, Sudana i Etiopije. Ima je u sjevernoj Africi, južnoj Evropi, među Jevrejima, pogotovo onima sa prezimenom Cohen. Ponegdje se nalazi i u dijelovima Evrope, u centralnoj Aziji i Indijskom potkontinentu.

Haplogrupa J2: Nalazi se u zapadnoj Aziji, centralnoj i južnoj Aziji, Evropi i sjevernoj Africi; obično se povezuje sa sjeverozapadnom Azijom. Vjeruje se da je nastala između Kavkaza, Mesopotamije i Levanta.

Haplogrupa E: Pripadnici ove grupe žive najviše u Africi, a u Evropi su na području Albanije i Bugarske. Ima ih na sjeveru, istoku i u centru afričkog kontinenta, donekle na zapadu Afrike.

Haplogrupa G: Dominantna je u Gruziji. Ima je dosta među drugim nacijama na Kavkazu. Nalazi se i u dijelovima Evrope, južne i centralne Azije i sjeverne Afrike.

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here